Verbetering van de communicatie binnen het bedrijf.

Beste lezer,

Zoals ik al in mijn vorige blog schreef, wie zijn ogen goed gebruikt kan veel zien. Wij bezoeken zoals geschreven veel bedrijven en dan ziet u anderen hun werk en werkomgeving organiseren. Daar leert u veel van. De eerste blik is vaak dat men de negatieve kanten ziet en het daar over heeft. Daar kunt u veel van leren, maar belangrijker is om te leren kijken naar de positieve zaken, want daar wordt u zelf ook beter van

Praktijkvoorbeeld

Laatst was ik in een bedrijf en daar had ik een positief leermoment. Er was een complete ommezwaai in de bedrijfscultuur toegepast. Het middenkader was tot de slotsom gekomen dat de bedrijfsvoering teveel volgens bestaande regels gevoerd werd. De communicatie liep veel teveel van boven naar beneden en daarmee zou bestaande kennis niet aan bod komen. Dit fenomeen heb ik meer gezien.

Veiligheidsgevoel

Na rijp beraad is het roer danig omgegooid. De communicatie tussen leiding en werkvloer werd omgegooid. Allereerst werd bepaald dat iedereen zijn zegje mocht doen zonder repercussie. Uiteraard over regels en werk en niet over mensen. Deze boodschap werd gebracht om het veiligheidsgevoel te bevorderen.

Meer plezier in het werk

Het resultaat was opzienbarend. De communicatie verbeterde. Doordat er geluisterd werd en bovenstaande afspraak gold, voelden velen zich vrij om zich uit te spreken. Omdat er ook geluisterd werd en antwoord kwam veranderde daarmee ook de cultuur op de werkvloer. Het middenkader ontdekte dat er nog verscholen schatten op de werkvloer lagen.  De werkvloer kreeg hierdoor ook meer plezier in het werk en voelden zich meer verantwoordelijk.

Zo’n proces kost natuurlijk tijd en inspanning. Dit gebeurt niet met een knip van de vingers, maar uiteindelijk vaart iedereen er wel bij. Neer en betere resultaten, het bedrijfsresultaat neemt toe en iedereen gaat blij naar huis als de fabrieksfluit ook zijn werk doet.

Wordt vervolgd…

Meer weten? Neem contact op!

Wilt u hier meer over weten? Neem dan gerust contact met ons op!

Email: frans@theboostforce.nl of telefoonnr. 06-15 595 141

Volg ons ook op LinkedIn!