Zo, dat ruikt lekker

Geur voor een beter klimaat

U kent dat wel: u komt een ruimte binnen, waar lang is vergaderd zonder frisse lucht en de geur valt meteen op. Komt u een kantoor binnen, waar het aangenaam ruikt, dan merkt u dat ook meteen: ‘Zo, dat ruikt lekker’. Meestal registreert u geuren onbewust, soms hebben ze specifieke associaties. Zo wordt een synthetische geur geassocieerd met het toilet. Een lichte, echte dennengeur doet denken aan bos en vrijheid. Belangrijk is dat geuren bepalend zijn voor uw stemming. En stemmingen hebben invloed op uw concentratie en energie. Een medewerker die goed in zijn vel zit, zal onbewust beter en creatiever zijn werk doen. Ergo: geuren hebben invloed op de productiviteit van uw medewerkers.

Geur en gevoel

Geur is waarschijnlijk niet het eerste waar u aan denkt bij verhoging van de productivitieit van uw medewerkers. Toch is geur bijzonder belangrijk. Onze neus is niet zo scherp als van een hond, maar enkele partikels geur zijn al voldoende voor een onbewuste prikkel die ongemerkt invloed heeft op hoe wij ons voelen. Via omwegen komen geurprikkels in het deel van onze hersenen terecht, dat fungeert als centrum van onze emoties. Wanneer 'de juiste geur' in de lucht hangt, voelen uw medewerkers zich goed. 

Geuren doen ertoe

Door de juiste geuren in kleine hoeveelheden toe te passen wordt de werkplek in positieve zin beïnvloed. Hierdoor daalt het ziekteverzuim. Uw medewerkers kunnen zich beter en langer concentreren en hun productiviteit neemt toe. Ook voelen zij zich beter, zijn gemotiveerder en werken met meer plezier. Kortom, de juiste geur doet ertoe.